Tähän blogiin kirjoittelen juttuja, jotka jollain tavoin liittyvät lukion biologian ja maantieteen kursseihin tai ovat muuten aiheeltaan kiinnostavia ja ajankohtaisia.
Blogissa on myös tvt:n käyttöön liittyviä juttuja.
Nettilähteet ja linkkilistat löytyvät "Nettiblogista" ja lähinnä harrastuksiin liittyvät jutut "Aken blogista".
"Akeopen portaali"- wiki toimii opetuksen perusympäristönä.

lauantai 12. toukokuuta 2012

QR-koodiset linnut

Eilen oli opettajakunnan virkistysilta Kuopion Pilpassa. Ohjelmassa oli myös linturetki ja siihen liittyen lintujen tunnistusta: Tämä aktiviteetti oli minun kontollani.
Ajattelin kokeilla "mobiiliutta" ja suunnitteluvaiheessa hokasin qr- koodit, joita voisi tässä hyödyntää. En ollut tutustunut niihin aiemmin, mutta nytpähän siihen tuli sopiva tilaisuus.
Värkkäsin qr- koodit lintujen äänistä ja kuvista eli tein niihin linkit nettiin. Alunperin ajattelin viedä koodit etukäteen maastoon niin, että linturetkellä olisi sitten kyseisille linnuille ominaisissa ympäristöissä yritetty tunnistaa niitä tabletin tai älykännyn avulla. Niissä piti siis olla qr-koodin lukija sovellus asennettuna. Olisipa samalla tullut varmistettua, että retkellä olisi varmasti havaittu lintuja - tosin digitaalisesti!
Osin säätilasta johtuen luovuin tästä järjestelystä ja niinpä teimme retken ilman maastossa olevia qr- koodeja. Retken jälkeen oli sitten "tentti", jossa joukkueet yrittivät tunnistaa listalta valitsemaansa kymmentä lintua: Ihan hyvin tämä onnistui, vaikka nettiyhteys välillä pätki.
Tässä alla ovat nämä koodit Googlen dokumenttina: Voit niitä käyttää, jos haluat. Pitää tässä mietiskellä, mikä olisi sopiva tapa julkaista oikeat lajit.
http://bit.ly/ake_qr_lintutentti_a


2 kommenttia:

Anu W kirjoitti...

Upea juttu, Aarne. Kiitos kun jaout tämän hienon idean, ja työn jonka teit sen eteen!

Jarmo Tanskanen kirjoitti...

Toimii hienosti!